Hva er glutenintoleranse?

Ja, etter denne testen jeg tok her på familien så viste det seg et stort utslag på oss alle med glutenallergi. Etter nærmere testing og forsøk har vi funnet ut at vi reagerer kraftig på gluten. Det tar ca 2 dager før vi merker at vi har spist gluten. Da kommer det først og fremst med magesymptomer. Kvalme, vond mage, diare og oppkast. Så kommer det (iallefall på meg) utrens i form av kviser og nupper samt at vi alle blir slitne, mister energien, er trøtte, grinete og i dårlig humør. Gluten har påvirket oss enormt her hjemme. Og det tar LANG tid før vi kjenner det er ute av kroppen etter bare små inntak.

Så, jeg ville vite litt mer om glutenintoleranse... 

- Cøliaki, eller glutenallergi, er langt mer utbredt enn vi tror. Mellom 10 000 og 12 000 nordmenn er registrert som glutenallergikere, men tallet kan være så høyt som 45 000 - eller 1 prosent av befolkningen, opplyser informasjonskonsulent Tone Varang til Dagbladet.no.


Flesteparten uten diagnose
- Det skyldes at cøliaki er vanskelig å diagnostisere, og dermed går flertallet av norske cøliakere rundt og har plager av ulik grad uten å vite hva som feiler dem, sier Varang, som håper at det fra og med i dag skal bli langt lettere å få en diagnose. Gjør-det-selv-testen Celiac Test kan på bare fem minutter kan avgjøre spørsmålet, ikke ulikt en graviditetstest.

Lasse Kornmo (19) strekker fram hånda og lar Varang stikke ham i fingeren og samle opp litt blod i et rør, før hun stikker testpinnen oppi. Etterpå står Lasse og venter spent på resultatet; kommer det to røde streker på testpinnen eller ikke?

- Jeg har ikke mistanke om at jeg er glutenallergisk, men det er greit å ta testen sånn for sikkerhets skyld, sier han til Dagbladet.no.

Etter fem minutter er det bare kommet fram én rød strek, testlinja, på pinnen. Kontrollinja mangler. Lasse har ikke cøliaki.


- Leger vegrer seg
- Mange leger vegrer seg for å teste pasienten for cøliaki, på grunn av at det er en lang og kostbar prosess der prøvene må sendes bort for analyse. Med den nye testen kan folk finne ut av det selv før de går til legen, sier Solveig Hauge, leder for Cøliakiforeningen, til Dagbladet.no. Hun er begeistret over den gode oppslutningen.

- Nå håper vi at legene blir flinkere til å tenke cøliaki. Siden cøliaki er svært arvelig, er det mange som burde teste seg, sier hun.


- Svært nøyaktig
Bertil Sundberg i FindOut Diagnostics mener testen er svært nøyaktig:

Vi tester for IGA, et antistoff mot gluten. Hvis du har veldig lavt IGA-nivå, har du med stor sannsynlighet cøliaki, sier Sundberg, men understreker:

- Men det er som ved graviditetstester, man må til legen for å få diagnostisert seg ordentlig og konferere seg om behandling.

Celiac Test blir lagt ut for salg i Allianceapotekene i dag, men Sundberg håper testen på sikt skal bli tilgjengelig også i de andre apotekkjedene samt helsekostforretninger.

Testen koster 175 kroner. 

 LITEN, MEN VIKTIG: En pinne som inneholder et antistoff mot gluten, skal stå fem minutter nedi en løsning med blod fra testpersonen. Kommer to røde striper til syne på pinnen, har du cøliaki.

Cøliaki (av gr. «bukhule») er en fordøyelsessykdom som er kjennetgnet ved en allergisk reaksjon mot gluten, et protein som finnes i korn, særlig hvete. Når stoffet gliadin, som fins i glutenet, kommer i kontakt med slimhinna i tynntarmen, skjer en betennelsesreaksjon der tarmveggen ødelegges og tarmtottene forsvinner. Dette gjør at oppsugingsevnen fra tarmen svekkes kraftig.

De mest typiske symptomene er diaré, avmagring, slapphet, jernmangel og magesmerter. Andre symptomer er beinskjørhet, kronisk mangel på A- og D-vitaminer og B-vitaminet folsyre og dårlig vekst hos barn. Symptomene er ofte diffuse, og det kan gå mange år før man får en ordentlig diagnose. Mange leger utelukker at cøliaki kan være årsaken til pasientens plager når plagene ikke er de klassiske cøliakisymptomene, som anemi (mangel på røde blodlegemer).

Diagnosen stilles som regel ved prøvetaking fra tynntarmen ved hjelp av gastroskopi (kikkertundersøkelse) der man påviser ødelagte tarmtotter. Blodprøver kan gi sterk mistanke om sykdommen.

Behandlingen består i å fjerne gluten fra kosten. Den glutenfrie kosten inneholder verken hvete, rug, bygg eller havre, og man kan for eksempel erstatte alt mel med maismel. Kosten bør inneholde lite fett og mye proteiner, og det kan være nødvendig å få tilskudd av jern, kalsium, folsyre og diverse andre vitaminer, som regel B12.

Det finnes ingen medikamenter cøliakere kan ta for å bli kvitt sykdommen, men med et kosthold uten gluten livet ut kan symptomene forsvinne.

En forbigående overfølsomhet for gluten kan forekomme hos enkelte spedbarn og småbarn.

Tekst fra dagbladet.no

En nyttig link: http://www.ncf.no/ 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...Signatur

Vær den første til å gi en ny tanke

Skriv en ny tanke

forandringensvei

forandringensvei

37, Ringerike

Min og min families vei til en sunnere og bedre livsstil. Her har dere både oppturer, nedturer, feilskjær, nye ideer, inspirasjon, oppskrifter og ellers det jeg opplever på forandringens vei.

Mine tanker i kategorier

Tilbakeblikk i mine tanker

hits