Hva gjør sukker med kroppen?

Opplysningene har jeg googlet meg frem til og er mye fra boka "sukker en snikende fare"

 

 • Sukkeret er avskrevet nesten enhver positiv egenskap. Og det er slett ikke bare kjente konsekvenser som fedme, diabetes og dårlige tenner som kommer med sukkeret.

 

 • Selv om det er stor enighet blant fagfolk om sukkerets negative egenskaper, står det fremdeles i lærebøkene at kroppen daglig trenger 125-150 gram karbohydrater for å dekke hjernens behov for sukker. Det er ikke korrekt. Den mengden glukose som hjernen vår helt riktig trenger, kan kroppen produsere selv. Vi trenger absolutt ikke noe inntak av sukker.

 

 • Vi vet det ikke er smart å få i seg masse sukker, men hva er det egentlig det gjør med oss som ikke er bra? - Sukker forstyrrer balansen i kroppen vår på flere måter. For det første svekker det immunforsvaret vårt, og gjør oss dermed mer utsatt for infeksjoner. For eksempel er det altfor lite kjent at det å kutte ut sukkeret er effektivt for å unngå forkjølelse. For det andre blir hormonbalansen vår endret når insulinnivået øker. Og så er det slik at sukker tapper kroppen for viktige vitaminer og mineraler. I tillegg kommer adferdsproblemer av forskjellig slag som følge av at blodsukkeret svinger opp og ned.

 

 • Dere sier også at sukker forsterker aldringsprosessen. Hvordan skjer det? - På flere måter. Sukker binder seg til proteiner og utløser såkalte frie radikaler. Disse gjør både huden og årene mindre elastiske. Sukker tar også av kroppens forråd av mineraler og vitaminer for å kunne omdannes til energi. Derfor kaller vi sukker en kalkrøver, som fremskynder benskjørhet. I tillegg har vi den velkjente negative effekten diabetes kan ha på synet Og sukker kan også redusere menns potens.

 

 • Hvor mye sukker skal til før vi begynner å merke skadevirkninger? - Hvis vi ser det overordnet på samfunnsnivå, kan vi si at skadevirkningene er merkbare idet vi når halvparten av det sukkerinntaket vi i dag har i den vestlige verden. Det betyr at vi begynner å merke skadevirkninger når sukkerinntaket er på 15- 20 kilo pr år. I dag er det på rundt 40 kilo pr. innbygger. For barn og unge gir sukker skadevirkninger når de får i seg fem- seks kilo sukker pr. år. For eksempel: 100 gram sukker pr. uke gir 5,2 kilo pr. år. Det tilsvarer omtrent en liter Cola i uken.

 

 • Er det bedre med kunstige søtningsstoffer da? - Vi er skeptiske til syntetiske sukkerstoffer. I USA er det rapportert mange og til dels alvorlige bivirkninger, særlig ved stoffet aspartam, som er det mest brukte syntetiske søtningsmiddelet, men til nå er ikke slike rapporter tatt alvorlig av myndighetene. Det beste rådet hvis man vil redusere sukkerinntaket er å venne seg av med den markante søtsmaken. Det tar faktisk bare noen uker å endre smaksløkenes opplevelse av søtt.

 

 • Hvis man reduserer kraftig på sukkerinntaket, hva da med virkningen av alle de årene man spiste mye sukker?- Man oppnår raske helseeffekter hvis man kutter ut sukkeret. Noen positive endringer vil man få fra én dag til en annen ved at blodsukkeret blir jevnere. Andre positive helseeffekter vil man oppnå i løpet av noen uker og måneder. Kroppen har en stor evne til å regenerere seg.

 

 • Men hva med dette lille energi-kicket man trenger av og til i hverdagsstresset? Er det en myte at det er da man trenger en sjokolade? - Det stemmer at det gir en opptur der og da, men også en nedtur når blodsukkeret går nedover igjen. Det er mye smartere å sørge for å spise sånn at man ikke blir dødssulten. Spis mat som ikke gir særlig utslag på blodsukkeret, da tar det lengre tid til du blir sulten igjen.

 

 • MANGE NAVN - Brunt sukker, fruktose, glukose, demerara, laktose, honning, fruktose, lønnesirup, melasse, råsukker. Kjært barn har mange navn. Men hva er alt dette? Er noen av dem bedre typer sukker enn andre?- Generelt kan vi gå ut fra at "jo nærmere man kommer naturen, desto bedre". Det betyr at jo grovere og mørkere sukkeret er, desto mindre ille er det. Men vær oppmerksom på at mye av det som selges som brunt sukker, er farget hvitt sukker. Men hva med honning?- Honning har en rekke interessante medisinske egenskaper. Men ernæringsmessig er det ikke gunstig med store doser honning.

 

 • Sukker stimulerer bukspyttkjertelen til å øke blodets innhold av insulin. Insulin gjør at årene ikke utvider seg, noe som bidrar til høyt blodtrykk og betennelsesreaksjoner i årene. Samtidig stimulerer insulin dannelsen av fett som sirkulerer i blodbanen, og også fett som deponeres i fettcellene på buken og andre steder.
 • Et høyt sukker inntak ?stjeler? kalsium, magnesium og andre mineraler fra skjelettet. Det skjer ved at urinen skiller ut mer mineraler, noe som kan bidra til beinskjørhet, som mange nordmenn  sliter med.
 • Her kommer det en liste over lidelser og symptomer ved stort og langvarig bruk av sukker: Alkoholisme, allergier, angst, astma, atferdsproblemer, depresjoner, diabetes 2 , eksem, fedme, forstoppelse, gikt, grå stær, hjertesykdommer, hormonproblemer, knokkeltap, konsentrasjonsproblemer, kviser, kreft, betennelses symptomer, magesår, muskelsmerter, nyrestein, nærsynthet, oppblåst mage, beinskjørhet, rynker, psoriasis, redusert levealder, revmatisme, sure oppstøt, svekket fordøyelse, søvnløshet, tannråte, tretthet, vann i kroppen.

Hvordan erstatte sukkeret? Du kan jo kikke litt på denne listen her:) http://forandringensvei.blogg.no/1300711122_basisprodukter_litt_r.html

Imens blir jeg mer og mer sikker på mitt valg her i hjemmet for sukkerinntak....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...Signatur

24 tanker

Jenny Henriette

13.04.2011 kl.10:55

Det sto det masse interessant som jeg ikke var klar over! Spennende å lese! :) Tusen takk :)

forandringensvei

13.04.2011 kl.10:57

Jenny Henriette: Ja, det er litt sjokkerende dette med sukker ja....

Minimama

13.04.2011 kl.11:04

Åh akkurat hva jeg trengte å lese i dag... fikk vite at jeg hadde diabetes type 1 i august 2010... som følge av en svangerskapsdiabetes og jeg synes det er vanskelig å holde blodsukkeret i sjakk og får ekstreme humørsvningninger når jeg ikke er flink nok til å passe på og holde det stabilt..... takk for dette innlegget!

- Veronica

ltsuperliv

13.04.2011 kl.11:08

Interessant! En tankevekker dette altså.

Kristin

13.04.2011 kl.11:08

Er så dritt lei av å lese slikt :p Hvem vet ikke det? Hjelper ikke særlig å skrive alt dette her, enten bryr ikke folk seg, eller så bryr de seg. Og hvis de bryr seg, vet de dette GARANTERT fra før av. Gidd å stå frem som sånn sunnhetsfreak, er sikker på at du har mislyktes på dine punkter, du også :) Trist at jeg ikke har blogg, da jeg kunne stått frem ordentlig. Poenget er: GIDD FAEN I Å SKRIV ALT FOLK VET FRA FØR OM DE FAKTISK GIDDER Å BRY SEG. Skaff deg noe annet å gjøre :) Ingen som gidder å lese så lange innlegg uansett.

forandringensvei

13.04.2011 kl.11:08

Minimama: ja, det er ikke lett i denne hverdagen å plutselig skifte en hel livsstil. men om du følger med på denne bloggen, samt de andre bloggene jeg har remset opp til høyre er faktisk hverdagen litt lettere :) lykke til.

forandringensvei

13.04.2011 kl.11:12

Kristin: Wow - det var jo en fin reaksjon. Jeg driver nettopp med dette selv og ja jeg feiler - masse! Derfor jeg har bloggen, derfor jeg prøver, derfor jeg skriver lange og korte innlegg. Ikke for å fremstå som en perfekt sunnhetsguru, men en hverdagsmamma som prøver å gjøre det riktige, men som desverre bare er et menneske... Så fint at du visste om dette fra før av - det gjorde ikke jeg (og flere så det ut til)

forandringensvei

13.04.2011 kl.11:13

ltsuperliv: ja, det syntes jeg også....

maja

13.04.2011 kl.11:22

oi, veldig mye jeg ikke visste! f.eks. at det utløser frie radikaler - vi blir jo råda til å spise masse blåbær og ditten og datten for å hindre frie radikaler, men så er det aldri noen som nevner at det også hjelper å kutte sukkeret. får alltid sånn sunnhetskick når jeg leser sånn, hehe, blir så inspirert :)

Og Kristin over her - LOL

forandringensvei

13.04.2011 kl.11:27

maja: ja, det var mye jeg ikke visste og jeg også blir sikrere på å ta sunnere valg når jeg leser slik. :) jeg er litt vel mye sukkerjunkie ser du ;) så dette hjalp meg --- eh --- MYE! :)

luca

13.04.2011 kl.11:50

oi, det var faktisk mye her jeg ikke visste! skal tenke meg om neste gang jeg er i butikken på en lørdag! gullerøtter i dipp er jo også godt!

forandringensvei

13.04.2011 kl.11:51

luca: javisst er det også godt og det beste er at det finnes sjokoladeerstatninger som er sunnere enn andre.

Helen - Kjernesunn Nordkvinne

13.04.2011 kl.14:33

Vittig at noen blir irritert for at du legger dette ut! Flott info syns jeg - og dette er vansjelig når man ikke vet om gode sukkerstatninger, litt lettere når man vet om andre ting man kan bruke i stedet. Men jeg skeiet selv ut med sjokoladekake på jobben på mandag.. (Og fikk virkelig merke konsekvensene av det i går.. ). Interessant det med at man får lettere infeksjoner av sukker.. Vi er mye forkjølet, blir spennende om det blir mindre av det framover. :)

Synne

13.04.2011 kl.14:50

Hei på deg! Ja tenk alt jeg ikke visste om sukker før jeg begynte med dette, skulle bare ønske at jeg hadde funnet det ut mye før, hehe... Kunnskap er makt! Og ikke bry deg om kommentaren over her, det vil alltids være noen som føler seg støtt, og sikkert tar slikt som kritikk mot ens eget kosthold osv... Interessant da, at hun faktisk tydeligvis tar seg tid til å lese bloggen din, OG skrive en kommentar, når hun da heller bare burde la være om det er så forferdelig for henne å lese om...!

Skjønner at du sliter litt med å finne ut av veien videre, det er vel nesten enklere når "alt" er forbudt, hehe... Dere klarer nok å finne ut av noe som fungerer for dere i hverdagen, nå som dere har testet og prøvd ut litt :) Her går det også sin gang, vi fikk et lite skjær i sjøen da samboeren fikk omgangssyken her forrige uke, så han fikk litt avsmak for mye av maten i dietten da, er det ikke typisk... :/ Ellers så har han hatt litt problemer med å klare seg uten brød... Han er ganske klar på at sukker er noe vi uansett skal unngå her i huset, men brødet er det verre med. Så nå spiser han litt speltbrød f.eks til frokost, og det får være greit, for han tåler jo gluten :) Han likte ingen av de glutenfrie brødene eller knekkebrødene (både kjøpt og hjemmebakt), og han kan jo ikke sulte heller! Så slik får det bli :)

Jeg har det fortsatt bra om dagen, har ikke merket noe vektnedgang da, men den beste belønningen er uten tvil det stabile humøret mitt gjennom hele dagen, og all energien jeg har nå, i forhold til før :) Jeg er hjemme med gutten vår på 16 mnd, og tror nok han synes han har fått en ny mamma, hihi... ;) Ellers så fortalte jeg litt om det vi holder på med til 2 venninner forrige uke, og begge så helt forferdet ut, "man kan da ikke leve uten SUKKER?!" Haha... :) De sa at de ikke kan klare seg uten sjokolade og andre godter, og slik pleide jo jeg å tenke også! Men jeg sa bare at det var jo ikke alle som trengte å kutte ut sukker, men at jeg ikke tåler det så godt, og har fått en ny hverdag etter at jeg kuttet det ut... Det syntes de hørtes veldig bra ut da, så de ble litt mer positive etter hvert ;) Og som jeg sa til dem også, det finnes jo en hel verden av sunt godteri der ute, bl.a i helsekosten, som jeg ikke engang visste om før! Så mye god sunn sjokolade etc, så jeg føler ikke at jeg mangler noenting, om jeg får litt av det en gang i blant ;)

Tusen takk for superflotte matpakketips, jeg skal bruke bloggen din som oppslagsverk når lillegutt begynner i barnehagen i høst, hihi... :D Nei nå ble dette SÅ langt igjen, men siden du har sagt det er greit, får det bare være så langt, hehe ;)

Ha en herlig onsdag videre!

Synnøve :)

IdaVåg-Kunstblogg

13.04.2011 kl.17:14

utrolig mye sukker og stivelse det er ikke maten nå til dags, spiser utrolig lite sukker etter jeg la om til lavkarbo,mye bedre å lage maten fra bunnen av og velge rene produkter =)

Smakebiten

13.04.2011 kl.21:08

Og jeg ble skeptisk over at "sunne og naturlige" erstatninger ikke er så naturlige likevel... Så jeg holder meg til minst mulig sukker, og når jeg bruker sukker er det ordentlig rårørssukker som har alle sine næringsstoffer i behold. Næringsstoffer som hjelper kroppen i å fordøye og forbruke sukekret...

http://politiken.dk/tjek/tjekmad/tjekmadartikler/ECE563158/birkesoed-er-ikke-kernesund/

Har i tillegg lest et sted at agavesirupen som alle er så glad i faktisk kan gi leverskader pga det høye innholdet av fruktose...

forandringensvei

13.04.2011 kl.21:49

Helen: Ja, det er ikke lett dette kapittelet om sukker... Det er iallefall sikkert..

forandringensvei

13.04.2011 kl.22:01

Synne: Ja, en tenker ofte det. Dette skulle jeg visst før eller gjort noe med før ;) Men men - bedre sent enn aldri ;) jada - slike kommentarer må man bare regne med.

Nei, det er ikke lett å finne den gyldne middelvei, men kanskje den ikke blir så gylden ;) hahaha .. Typisk at han ble syk ja - rart - det ble jeg også her. Etter 2 eller 3 dagen visst... Veldig greitt med sukkeret da. Den er min verste fiende ;) ja, der ser dere - dere har funnet deres middelvei. Det er litt med at alle skal bli fornøyde også, men uten at det skal være usunt...

Det stabile humøret kom fra at jeg sluttet med gluten. Deilig med stabilt og godt humør og ikke minst ha energi nok gjennom hele dagen :) Bare nyyyyt det! Kjenner igjen den første reaksjonen der ja... "går det ann da?" Og jeg tror det er viktig å nesvne at alle lever vi forskjellig og at ikke alle trenger å gjøre det. for mange føler seg "angrepet" når man nevner at man har begynt på noe slik. Det har jeg stusset mye på. Hvorfor føler de at en angriper en? Så så fort en har nevnt at ikke alle trenger å gjøre slik løsner det og det er lissom greitt. Og som du sier så er det en bedre hveradg og et valg vi har gjort. Og når man leser litt så mangler man ikke mye, etterhvert føler en vel ikke at en mangler noe - men funnet kanskje enda bedre erstatninger? :)

Så bra at de inspirere deg :) Og det er bare kos at du titter innom bloggen iblandt og skriver lange fine innlegg. Gøy å få høre om andres vei også :)

Og ha en flott onsdag kveld Synnøve *klem*

forandringensvei

13.04.2011 kl.22:02

Ida Våg: ja, det er det beste - lag selv fra bunnen - og du vet hva maten inneholder :)

forandringensvei

13.04.2011 kl.22:04

Smakebiten: Denne sukkerverden er helt utrolig vanskelig. Hvorfor er det slik? ARGH.. Ja, jeg har fått et par innlegg her ang den agavesirupen så må nok lage et nytt innlegg på den. :( Den var for god til å være sann.....

Smakebiten

13.04.2011 kl.23:40

Hvorfor? Av en enkel grunn. Penger.

forandringensvei

14.04.2011 kl.08:27

Smakebiten: Ja...sukk....

Nina

27.11.2012 kl.07:18

Fint innlegg om sukker :)

forandringensvei

15.01.2013 kl.11:53

Nina: Takk takk :)

Skriv en ny tanke

forandringensvei

forandringensvei

39, Ringerike

Min og min families vei til en sunnere og bedre livsstil. Her har dere både oppturer, nedturer, feilskjær, nye ideer, inspirasjon, oppskrifter og ellers det jeg opplever på forandringens vei.

Mine tanker i kategorier

Tilbakeblikk i mine tanker

hits