Bruk naturen i maten

Før jeg logger meg av på lånt pc må jeg bare komme med et tips. Min mamma har alltid likt å bruke av naturen når det har vært laget mat. Vi hadde invitert henne og den ene broren min på middag her en dag og vi drev å laget salat. Min mamma og hun på 9 gikk ut å plukket med seg litt løvetannblader. De skyllet de godt og rev stilken ifra bladet og knuppet det opp i små strimler. Puttet alt i salaten sammen med det andre og vi blandet. Ingen la merke til noe. Jeg fant et blad for å smake det alene i salaten for å kjenne smak og jeg kunne bare ane at det var løvetannblad. Ikke verst på smak altså. Og det var knasende godt slik som den andre salaten.

Vurderer å plukke endel blader nå - før blomstring - og skylled de og klippe de opp og fryse i passe store porsjoner. Du skjønner hvorfor når du leser det jeg fant om ugresset vårt :) 

HAVENS DELIKATESSER: Har du noensinne prøvd ugress i maten? (Foto: Montasje: Science Photo Library)

Bildeog tekst fra "din side"

Både løvetann blad og løvetannrot har betydelig vanndrivende virkning. Fordelen med løvetann i forhold til mange kraftige vanndrivende medisiner, som gir tap av kalium som bivirkning, er at denne inneholder rikelig med kalium. 

Vi vet ikke helt hvordan løvetann virker vanndrivende, men den vanndrivende virkningen er særlig kraftig hvis hevelser i kroppen skylles sviktende leverfunksjon. Det skylles at den også stimulerer leverstoffskifte og øker leverens avgiftende funksjoner.

Både blad og rot brukes i ulike utrensende urteteblandinger og sammensatte urtepreparater. Den regnes som en av de mest effektive utrensende urtene fordi den stimulerer både leverens avgiftende og rensende funksjon og virker vanndrivende.

Den har også vært mye brukt mot forstoppelse, og mot hud problemer som kviser og eksem. Den stimulerende virkningen på galle-utskillelsen har gjort at den har vært brukt i teer for å forebygge gallesten. I Norge er det registrert et godkjent naturlegemiddel med løvetann. Det heter Uvalett som i tillegg inneholder kjerringrokk og brukes som et mildt vanndrivende middel ved hovne bein og hevelser og væskeansamlinger i kroppen. Det finnes også en rekke ulike vanndrivende teblandinger og utrensende urteteer som har løvetann som viktig ingrediens.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...Signatur

10 tanker

veroo1

01.mai.2011 kl.11:40

Bruker naturen i mat noen ganger jeg også :)

Helen - Kjernesunn Nordkvinne

01.mai.2011 kl.12:38

her har jeg mye å lære skjønner jeg! Det eneste jeg har spist fra naturen (urter) tror jeg må være brennesle....

forandringensvei

01.mai.2011 kl.20:28

veroo1: Hva mer bruker du?

forandringensvei

01.mai.2011 kl.20:28

Helen: Er visst veldig veldig mye mer vi kan bruke ;)

Synne

01.mai.2011 kl.21:06

Hei igjen, og vel overstått påske :) Så spennende da, det ante jeg ikke om den lille løvetannen! Ser at det har vært så som så med kuren deres, det er vel ganske fort gjort tror jeg... Her går det faktisk fortsatt bra! Vi skulle jo i utgangspunktet prøve dette frem til påske, men vi har vel egentlig bestemt oss for å fortsette slik vi gjør nå, siden det funker så bra for oss :) Sukker er vi skjønt enige om at vi ikke trenger, og jeg lever fint uten brød (el gluten generelt) og melk/melkeprodukter, mens gutta spiser speltbrød, og lillegutt drikker litt melk.

Vi bestemte oss for å teste litt i påska da, og jeg hadde jo for leeenge siden fantasert om hva jeg skulle kjøpe meg av godter, hehe... Men da tiden kom for at jeg kunne kjøpe det jeg ville, klarte jeg ikke å komme på noe jeg ville ha...! Utrolig men sant ;p Så da jeg sto på butikken foran hyllemeter av glorete påskegodter, kjøpte jeg til slutt litt marsipan fra Anton Berg da, bare for at jeg "måtte" ;) Den kvelden jeg spiste det, fikk jeg skikkelig hodepine! Og samboeren min hadde spist et par biter Twist på besøk hos venner, og fikk også hodepine... Så ingen tvil om at vi fikk en liten reaksjon på det.

Ellers så spiste jeg den ene dagen middag med en mektig rømmesaus, pluss at jeg spiste en skive speltbrød til kvelds, for jeg måtte smake på brødet jeg hadde bakt ;) Og da jeg våknet morgenen etterpå, hadde jeg så sykt vondt i magen, og måtte på do... Skikkelige magesmerter altså! Vet ikke om det var tilfeldig, men jeg tror egentlig ikke det. Men vet jo heller ikke om det var rømmen eller brødet jeg reagerte på da :/

Så en annen kveld spiste vi hjemmelaget pizza med bunn laget av hvetemel, var litt spent på om jeg ville reagere på det, men merket egentlig ingenting... Så det gikk tydeligvis fint.

I påsken laget jeg også den sunne bounty-sjokoladen, så utrolig god! Smakte skikkelig bounty syntes jeg også, nam! Skal absolutt prøve å lage mer sunn godis :)

Om du har lyst til å prøve, her er oppskrift på speltbrødet jeg har laget nå, kjempegodt, og samboeren elsker det ;)

http://www.mineoppskrifter.no/speltbr%C3%B8d/

Spent på å lese videre om dere kommer inn i det igjen, og om du snart får pc, hihi ;)

Synne :)

forandringensvei

01.mai.2011 kl.21:26

Synne: Så bra å høre at dere fortsetter å holde dere til det som er til det bedre for dere :) Ja, her har det gått virkelig unna du, men nå har vi kjent hvordan det er å holde på dette livet her - det er ikke fristende - ikke for meg iallefall.. Nå er det bare nok her....

Se der ja, det med hodevondten var interessant - skulle ønske jeg hadde slike ting å si helt sikkert når det gjelder sjokkis, sukker og godis.. Men jeg vet at samla blir jeg slik som nå og det er jeg ikke interessert i..

Jeg vil tro det kanskje var rømmen siden du ikke reagrte på bunnen dagen etter? Jeg har holdt meg helt unna gluten (som jeg vet da) og har ikke hatt den magevondten. Men hun på 17 fikk utslett av melk og hun på 9 fikk mageknip av melk.

Ja, fyllet på den sjokkisen er virkleig digg - men jeg har bare ikke fått til en god sjokolade enda. :( Hvilken oppskrift bruker du på sjokoladen?

Jepp, vi skal nok inn i det igjen. Det er sikkert.

Klem :)

Tone

02.mai.2011 kl.20:52

Så spennende! Dette visste jeg virkelig ikke! Fikk lyst til å plukke litt selv gitt ;)

forandringensvei

02.mai.2011 kl.23:38

Tone: Ja, dette er jo noe alle har anledning til å gjøre når som helst. Lager man en salat på sommeren slik kan en bare stikke ut en tur og putte oppi litt av naturen oppi :)

veroo1

10.mai.2011 kl.15:58

Bruker bær, og blomster eller blader til pynt :)

forandringensvei

16.mai.2011 kl.17:48

veroo1: det gjør så mye det :) fristende med en gang :)

Skriv en ny tanke

forandringensvei

forandringensvei

37, Ringerike

Min og min families vei til en sunnere og bedre livsstil. Her har dere både oppturer, nedturer, feilskjær, nye ideer, inspirasjon, oppskrifter og ellers det jeg opplever på forandringens vei.

Mine tanker i kategorier

Tilbakeblikk i mine tanker

hits