Mine opplevelser med sukker

Sukker er det aller aller verste vil jeg si. Det puttes i alt! Hva pokker gjør sukker i så mange produkter? Argh! Og hvorfor kan de da ikke bruke annet sukker - som feks sukrin eller bjørkesøt feks? (Okay - skjønner at det er penga som rår her) 

Når jeg begynte å undersøke dette med sukker ble jeg ganske deprimert. Jeg skulle prøve å unngå sukker i 30 dager. Hva kunne jeg da kjøpe? Alle produkter jeg kikket på var det innhold av sukker, eller andre kategorier som da inneholdt sukker. Skjulte kategroier. Og jeg var (og er) ganske forvirret i denne sukkerverden. Og forstod fort hvorfor folk måtte lage maten fra bunn med egne ingredienser eller handle fra sider som kan garantere uten...  Og hva med frukt oppi alt dette? Druer er jo sukkerbombe til tusen. Men for ikke å bli helt anti godtok jeg sukker i frukt, etterhvert honning og et par typer sirup. 

Avhengigheten av sukkeret var helt forferdelig... Dette er det verste å kutte ut for min familie. Etter to uker begynte vi å kjenne forskjell og sukkerbehovet roet seg ned. Etterhvert gikk det greitt, men ikke bra. Vi fant også sjokolade erstatninger etterhvert som kunne brukes. Det hjalp. Vi fant også ut av popcorn og eplemost i flaske var veldig oki. 

Når vi "begynte igjen" (jada - det var jo bare prosjekt...selv hvor dumt det høres ut) etter 2 mnd, så merket vi hvor søtt alt egentlig var. Endel ting var bare kvalmende mens andre ting var så altfor sinnsykt godt... 

Så over til mine opplevelser med og uten sukker. Jeg har funnet min årsak til hoste som jeg har slitt med i mange mange mange år. Jeg trodde en tid det var røyken, så jeg sluttet, men hosten var der. Så trodde jeg at min røyking antagelig hadde "skadet" noe i halsen... Men da jeg var uten sukker i to mnd ble hosten helt borte! Da jeg begynte igjen var hosten på plass. Jeg har testet ut dette med sukker og hosten og det er en klar synder for min hoste - jepp... Så slim i hals samt hoste er årsaken for mitt sukkerinntak.  Andre ting er uren hud, og dårlig humør. Sukker tror folk at skal gi deg energi. Ja, på noen virker det slik. Men hos meg og endel andre jeg kjenner så legger denne energien seg i kroppen som en slags ekstra energi som ikke forbrennes så fort bort. Og jeg blir slapp og giddaløs ved å innta sukker... Sukker gir meg også en avhengighet. Jeg MÅ bare ha mer og mer og mer. Det er som jeg ikke helt får nok. En bit med sjokolade? Nei - det fungerer ikke her.... Så jeg kan merke når en ting inneholder et av det "dårlige" sukkeret. Jeg må ha litt itl og litt til og litt til... Når jeg bruker sunt sukker så er det ikke den følelsen. Da er det oki med en bit. Og det stopper der. En utrolig god følelse.....

Jeg har ett ønske om å kutte ut sukker for godt en gang - men jeg er ikke der nå... Ikke akkurat nå. Men jeg jobber med saken... Jeg vet hvor dårlig dette er for meg og dermed også de rundt meg. Og hvilken verdi gir det meg?

Med erfaring vet jeg at når jeg starter på denne sunne livsstilen er det enklere å ta ett og ett steg og dermed være helt i mål med alt. Det virker som kroppen gradvis (ved sunn livsstil) nekter å innta det usunne. En utrolig deilig følelse. 

Ps - når jeg ahr nevnt sukkerinntak her i innlegget så er det ikke bare godis og brus det er snakk om altså.. Men sukker som er i alt annet også. Pålegg, brød, etc etc etc...

Så vi jobber sakte men sikkert mot målet.......

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...Signatur

10 tanker

Helen - Kjernesunn Nordkvinne

06.jun.2011 kl.19:32

Bra innlegg! Min opplevelse er den samme - sukker tar ALL energien min! Jeg har ikke som mål å kutte for evig og alltid, men holde det til et minimum. Så får vi se hvordan det går.. :D
Hvis dere skal holde dere helt unna sukker, kan det blir vanskelig, da det til og med finnes i visse bacontyper, skinkepålegg og i veeeeeldig mye ferdigmat. Det er jo slik at før alle matvarer/blandingsprodukter blir produsert til forbruker skal det gjennom et smakspanel først, og de produktene som er tilsatt sukker er oftest de som blir godkjent i fht produkter uten sukker uansett hva det er.

Men hvis dere samtidig skal spise glutenfritt og mest mulig melkefritt er det jo ikke mye ferdigmat å velge på, sånn sett er jo det bra :-)

Jeg tror dere kommer langt med de tankene du/dere har gjort dere og de erfaringene dere har hatt. Gi deg selv en god klapp på skulderen for aha-opplevelsen du tross alt har fått av dette. Nå vet du jo at kroppen reagerer, selv om det ikke merkes umiddelbart. Se på kernesun familje, Ninka der er opptatt av det å være sukkerjunkie og hvordan det oppleves.

Jeg syns dere har kommet langt, jeg :-)

synsegulla

06.jun.2011 kl.20:52

Det er så spennende det du forsker på. Jeg har opplevd akkurat det samme. Huden min ble fin, kviser og eksem forsvant, jeg var opplagt og glad da jeg ikke spiste sukker (i store doser som snop og brus). Da jeg skled litt ut fikk jeg svi med et vannvittig sinne, ustabilt humør, kviser og eksem, hovne ledd på hendene, utrolig trøtt og slapp og klarer ikke å slutte å spise selv om jeg prøver.

forandringensvei

06.jun.2011 kl.22:28

Helen: Ja, vi får ta et steg av gangen ;)

forandringensvei

06.jun.2011 kl.22:30

Ellen: Takk for gode ord. :) Ja, dette med all sukker i mat ble jeg først klar over da vi skulle begynne med denne kuren vår. Da holdt vi oss helt borte fra alt slik. Vanskelig, men etterhvert fant vi vår vei til maten ;) Og forresten er maten veldig god når den lages fra bunn :)

forandringensvei

06.jun.2011 kl.22:31

synsegulla: Kjenner meg såååå igjen ja.....

Naviana

07.jun.2011 kl.01:21

Som du vet så sluttet jeg helt med sukker for 5 år siden... Og da mener jeg helt, også alle produkter i butikken som inneholder dette. Dette har gjort meg veldig sunn og får meg til å lage det aller meste fra bunnen av. Kan ikke beskrive lettelsen det er å slippe sukker! Men vanskelig var det, for jeg var også svært avhengig og brukte det som en slags selvmedisinering mot depresjon og angst... huff...
Skjønner så absolutt at du ikke føler deg klar til å slutte helt med sukker enda... men du har min støtte i alle fall. Lykke til <3
Her er forresten en artikkel som min kjære har skrevet om sukker som jeg synes er ganske bra: http://eikebladet.blogspot.com/2011/01/sukker.html

synsegulla

07.jun.2011 kl.08:18

Har du sett på blodtypedietten? Jeg holder på å se litt der nå, den er ikke nødvendigvis så dum.

forandringensvei

07.jun.2011 kl.16:17

Naviana: Jeg sitter å moter meg opp til å ta en slik avgjørelse som du. Det er den verste avhengighetsfølelsen jeg noen gang har kjent altså... dette med sukker... :( Men jeg skal dit du er - og helst så fort som mulig... Takk for lykkeønskninger :)

forandringensvei

07.jun.2011 kl.16:18

synsegulla: Har ikke sett på den, men noen har gitt meg litt ideer fra boka. Og de er ikke dumme altså. Hadde vært gøy å lese litt mer om emnet. :) Takk for godt tips :)

Skriv en ny tanke

forandringensvei

forandringensvei

37, Ringerike

Min og min families vei til en sunnere og bedre livsstil. Her har dere både oppturer, nedturer, feilskjær, nye ideer, inspirasjon, oppskrifter og ellers det jeg opplever på forandringens vei.

Mine tanker i kategorier

Tilbakeblikk i mine tanker

hits